multi-use pavilion of guimarães

guimarães, portugal, services

The Multi-use Pavilion of Guimarães is a structurally “isolated” building, and is made up of three units which appear to have been set down on the land, but with different characteristics – the largest unit corresponds to a large multi-functional main room and the two smallest correspond to the administrative area and a sports area. The first is covered in toughened glass, the others in wooden boards.

They are plain, “designless” volumes, and aim to form a topologic and volumetric relationship with the immediate surroundings and the city, using its size and covering as structurally linguistic elements.

location
Guimarães, Portugal

design year
1999

completion date
2001

area
25 500m2

collaborators
Fernando Torres
Mário Fernandes
Francisco Oliveira
Hélio Pinto

photography
Arquivo Pitágoras Group

constructor
FDO

west square
MCoutoAlves

 

foundations and structures
Projegui

hydraulic engineering
Projegui

thermal and acoustic
Projegui

mechanical engineering
CMA

electrical engineering
Feris

fire security
Feris

 

datasheet